בחיים של כל מערכת יחסים זוגית ישנן עליות ומורדות. זה דבר טבעי, הנובע מכך שמערכת יחסים אינטימית מהווה מקום מפגש קרוב מאוד של שני אנשים. כפועל יוצא מכך, כל ההתנהגויות וכל המאפיינים של האופי של כל אחד מבני הזוג עומד במפגש מול ההתנהגויות והאופי של הצד השני.
למה הכוונה ב"התנהגויות"?
הכוונה היא קודם כל לרגישויות. לכל אדם יש רגישויות. דברים המפריעים לו במיוחד, דברים המהווים "טריגר" לכעס, לעצב או לרגשות אחרים. בדרך כלל, בתחילת מערכת היחסים הזוגית, ישנה עדיין התרגשות והתאהבות שמפצות על הרגישות לחסרונות של האחר. אך לאחר פרק זמן מסויים, המשתנה בין זוג לזוג, ההתלהבות הראשונית שוככת ולפצע צצים ממחבואם כל אותם דברים שרק חיכו להתפרץ.
הכעסים יכולים לבוא על רקע של פערים בתפיסות, של התנהגויות שמרגיזות את בן הזוג, של התנהלות שלא נראית לאחד בני הזוג במישורים שונים של החיים או של אירוע ספציפי שקורה ומשליך על היחסים (יכול לקרות במקרה של אובדן, למשל).
במקרה שמערכת היחסים הזוגית כבר על סף פיצוץ – ישנם כמה דברים שבני הזוג יכולים לעשות.
הדבר הראשון הוא בכלל לחשוב עד כמה חשוב להם לשמר את מערכת היחסים ביניהם. יכול להיות שהם יגיעו למסקנה שלא שווה המלחמה ועדיף להיפרד.
אם שני בני הזוג מחליטים שחשוב להם לשמר ולשקם את היחסים שלהם – הם יכולים ראשית כל לנסות ולעשות זאת בעצמם.
הדרך הטובה ביותר לכך היא פשוט לדבר על הדברים. הרבה פעמים הכעסים מצטברים ושוקעים ולא נחשפים לאוויר. שיחה פתוחה מתוך רצון לשנות לטובה את המצב יכולה לחולל פלאים במקרים רבים.
במידה ובני הזוג חשים שאינם יכולים לפתור את המצב בעצמם, או אם ניסו ונכשלו בכך –
כדאי בהחלט לשקול לפנות לטיפול זוגי מקצועי.
בטיפול הזוגי הם יפגשו איש או אשת מקצוע – שיש להם את הכלים לעזור במצב. חשוב לציין שלא כל טיפול זוגי מצליח במשימת שיקום היחסים. אך גם אם הטיפול לא מצליח ובני הזוג נפרדים – בדרך כלל זה לאחר הגעה להכרה מודעת, בעזרת הטיפול, שפרידה תהיה טובה יותר עבורם.
במקרה שמעורבים ילדים בעניין, חשוב במיוחד להיעזר בטיפול. המתח שנגרם בבית שבו שני ההורים המצב של "כסאח" תמידי – מאוד לא בריא עבור הילדים. אם בני הזוג מחליטים ב סופו של דבר להתגרש, גם כאן יכול להיות נכון להתייעץ עם איש מקצוע כיצד לבשר לילדים וכיצד להמשיך בחיים בצורה התקינה ביותר שתפגע באופן הפחות ביותר בהרגשת הילדים.